Huishoudhulp in Almelo goedkoper

ALMELO – De eigen bijdrage voor huishoudelijke hulp wordt in Almelo verlaagd van 8,75 naar 5 euro per uur. In navolging van andere Twentse gemeenten heeft het Almelose college van B en W besloten de eigen bijdrage voor huishoudelijke hulp te verminderen.

Met ingang van vandaag. Inwoners met een WMO-indicatie en/of mantelzorgers mogen een beroep doen op de regeling voor extra huishoudelijke hulp.

Budget
Het uurtarief kon in maart al naar beneden worden bijgesteld omdat er geld vanuit Den Haag beschikbaar kwam. Almelo krijgt hiervoor van het rijk dit jaar en volgend jaar bijna een miljoen euro. Het is een compensatie voor de forse bezuiniging op het gemeentelijke budget voor de huishoudelijke hulp. Het geld is in eerste instantie bedoeld voor het behoud van werkgelegenheid bij de zorginstanties.

Onderbesteding
Er wordt echter zo weinig een beroep gedaan op de regeling dat er een forse onderbesteding dreigt. In totaal is er in het eerste half jaar een bedrag van 17.000 euro ‘opgemaakt’ terwijl er 486.606 beschikbaar is.